top of page

Monitoringi sanitarne HACCP

W okresie nieustannego podnoszenia jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa produktów żywnoÅ›ciowych wszystkie firmy wytwarzajÄ…ce, przetwarzajÄ…ce oraz sprzedajÄ…ce produkty spożywcze powinny wdrożyć system zarzÄ…dzania jakoÅ›ciÄ… HACCP.

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) - czyli System Analizy ZagrożeÅ„ i Krytycznych Punktów Kontroli, daje ogólne, racjonalne podejÅ›cie do zapewnienia bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci.

​

System HACCP wprowadzono w celu rozpoznania i kontroli zagrożeÅ„, które mogÄ… pojawić siÄ™ w dowolnym momencie procesu produkowania i przechowywania Å¼ywnoÅ›ci. Jako zagrożenie okreÅ›lamy wszystko, co może przynieść szkodÄ™ konsumentowi.

​

Wykorzystujemy zintegrowane metody zwalczania szkodników, wÅ‚Ä…czajÄ…c w to metody sanitarne, profilaktyczne, fizyczne i chemiczne, w celu skutecznego i bezpiecznego zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami.

Celem Programu Monitorowania i Zwalczania Szkodników jest zabezpieczenie obiektu przed:

 

  • owadami biegajÄ…cymi

  • owadami latajÄ…cymi

  • szkodnikami magazynowymi

  • gryzoniami

  • ptakami

​

Zapewniamy ochronÄ™ obiektu przed szkodnikami (staÅ‚y monitoring) zgodnie z wymogami Unii Europejskiej w systemie HACCP. StaÅ‚y monitoring obowiÄ…zuje wszystkie firmy obracajÄ…ce artykuÅ‚ami spożywczymi oraz obiekty w których znajdujÄ… siÄ™ skupiska ludzkie i niezbÄ™dny jest do uzyskania certyfikatu jakoÅ›ci.

​

Firma nasza zapewnia:

1. Opracowanie programu ochrony obiektu przed szkodnikami

  • sporzÄ…dzenie regulaminu ochrony

  • sporzÄ…dzenie zakresu obowiÄ…zków zakÅ‚adu DDD i pracowników obiektu

  • sporzÄ…dzenie rysunku (rzutu) zakÅ‚adu wraz z okreÅ›leniem punktów krytycznych i rozmieszczeniem stacji lepnych i deratyzacyjnych, lamp owadobójczych itp.

  • SporzÄ…dzenie wykazu stosowanych preparatów posiadajÄ…cych atest PZH.

2. Sporządzenie i podpisanie stałej umowy.

3. Comiesięczne inspekcje sanitarne.

4. SporzÄ…dzanie i prowadzenie dokumentacji pokontrolnej.

5. Wymiana wkÅ‚adów lepnych i przynÄ™t w stacjach deratyzacyjnych co miesiÄ…c.

bottom of page